Controles van 28.000 fietsen met VVN actiepakket

Regio Eindhoven zet flink de schouders onder fietslichtacties

Als het weer wat guurder wordt en de dagen korter, dan is het weer tijd om je fietslicht aan te doen. Maar doet hij het nog? Veilig Verkeer Nederland komt de komende maanden weer volop in actie voor fietsverlichting samen met VVN afdelingen, VVN verkeersouders, scholen en sportclubs. In de regio Eindhoven worden de lichten van ruim 28.000 fietsers gecontroleerd. De aftrap was afgelopen maandag op het Pius-X College in Bladel.

Veilig Verkeer Nederland sluit op de 'Ík val op! campagne aan met ruim 60 actiegroepen in de 20 gemeenten in de Regio Eindhoven. Zo’n 500 vrijwilligers gaan aan de slag met het VVN actiepakket Fietsverlichting en controleren samen ruim 28.000 fietsers op hun verlichting. ‘We willen het belang van goede fietsverlichting op een positieve manier onder de aandacht brengen’ legt projectleider Ilona Hultermans uit. ‘Het is niet alleen belangrijk om zelf genoeg te kunnen zien, maar vooral dat anderen jou kunnen zien!’ Waarom? Bekijk dat maar in dit filmpje.  

De VVN Fietsverlichtingsactie startte dit jaar op het Pius-X College in Bladel op maandagochtend 31 oktober. Verkeersveiligheidsambassadeur voor de Nul Verkeersdodencampagne en Veldhovense wethouder Nicole Ramaekers, heeft daar de eerste fiets gecontroleerd en deze had gelukkig goede fietsverlichting. Dat was niet voor alle fietsen het geval. Naast de verlichting werd ook op andere punten de veiligheid van de fiets gecontroleerd, zoals de remmen en profiel van de banden. Deze fietslichtactie was georganiseerd door het Pius-X college, in samenwerking met Tour- en Fietsclub Het Snelle Wiel en de VVN-afdeling Bladel. Die ochtend hebben zij .000 fietslichten gecontroleerd, samen met de leerlingen, zodat zij de hele winter veilig door het verkeer kunnen. 

Bijna een kwart van alle verkeersslachtoffers zijn fietsers, met een piek onder 11- tot 13 jarigen. Veilig Verkeer Nederland werkt met haar positieve insteek aan de basis van het probleem. Een werkend fietslicht dat ook wordt aangezet.

Inmiddels is de voorraad gratis Brabantse actiepakketten op. Wie zich voor volgend jaar alvast wil aanmelden, dat kan via noord-brabant.vvn.nl/fietslichtactie.