Als Verkeersouder

Verkeersouder zijn een onmisbare schakel voor een verkeerveilige schoolomgeving. het zijn ouders dit zicht uit directe betrokkenheid en bezorgheid belangeloos inzetten voor een veiligere schoolomgeving. Veilig Verkeer Nederland biedt verkeersouders trainigen, ondersteunende materialen en adviezen. 

Dagelijks begeven zich alleen al in Noord-Brabant tienduizenden jongeren op weg naar school; per fiets, te voet, per brommer of met het openbaar vervoer. Helaas niet zonder gevaar. Regelmatig staan in de media berichten over ongevallen met kinderen en jongeren te lezen. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring is de belangrijkste oorzaak van deze ongevallen. Daaraan moet iets gebeuren, dat is duidelijk. Op veel scholen wordt verkeerseducatie gegeven in de klas. Dat is zeker nodig, maar alleen les in de klas is niet voldoende. Leerkrachten zijn er om les te geven, verkeersouders zijn er om de school te helpen activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld met oefeningen op het plein of de straat. Veilig Verkeer Nederland vindt het belangrijk dat er op elke school een VVN-verkeersouder is. Gelukkig zijn er in Noord-Brabant al meer dan 550 VVN-verkeersouders actief!

Wat is een VVN Verkeersouder? 
Een Verkeersouder is een ouder die werkt aan een verkeersveilige schoolomgeving voor kinderen en zorgt ervoor dat verkeersveiligheid hoog op de agenda staat van school. Ze helpen bij het organiseren van acties om kinderen veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Wat dat is, bepaalt de verkeersouder samen met de ouderraad, andere vrijwilligers en de school. Dit kan het organiseren van een verkeerweek zijn, actie ondernemen tegen de verkeerschaos bij halen en brengen of het organiseren van het praktisch verkeersexamen.

Een verkeersouder staat er niet alleen voor, Veilig Verkeer Nederland ondersteunt hen bij het uitvoeren van activiteiten. De directie en ouderraad van de basisschool stellen een verkeersouder aan als uitvalsbasis voor ouders die graag een handje helpen.

Waarom een Verkeersouder?
VVN-verkeersouder zijn biedt veel pluspunten:
-          Het levert een extra punt op voor BVL
-           Ze krijgen een gratis introductiebijeenkomst, om wegwijs te raken in deorganisatie en voorbeelden van mogelijke activiteiten
-          Er worden lokale bijeenkomsten georganiseerd, voor uitwisseling van ervaringen met andere Verkeersouders en toelichting over nieuwe of bestaande projecten
-          Via nieuwsbrieven worden ze op de hoogte gehouden van nieuwtjes en ontwikkelingen
-          Ze kunnen gebruik maken van gratis leenmaterialen via de adviseurs Educatie van Veilig Verkeer Nederland
-          Ze worden in contact gebracht met de gemeentelijke Veilig Verkeer Nederland afdeling en andere verkeersouders in de buurt
-          Ze krijgen alle informatie van de Veilig Verkeer Nederland actiedagen (bijv. De Scholen Zijn Weer Begonnen)
-          Ze krijgen een abonnement op het VVN-kwartaalblad ‘Veilig Voorop’
-          Ze krijgen algemene ondersteuning vanuit het regionale Steunpunt van Veilig Verkeer Nederland in Udenhout
-          Ze krijgen toegang tot exclusieve informatie voor verkeersouders via de website van Veilig Verkeer Nederland
-           Ze zijn verzekerd tijdens VVN-activiteiten.

 

Wat zijn de kosten?
De kosten voor het verkeersouderabonnement zijn €88,83. Dit tarief geldt zowel voor nieuwe verkeersouders als voor de bestaande verkeersouders. Deze kosten kunnen meegenomen worden in het BVL werkplan van de school of VVN-afdeling. Ze krijgen hiervoor een tegemoetkoming in de kosten. Dat is per gemeente verschillend, maar in ieder geval krijgen ze 50% vergoed. In sommige gemeenten loopt dit zelfs op tot 80 of 100%. De adressen van de gemeentelijke contactpersonen staan op www.bvlbrabant.nl onder de rubriek adressen.

Heeft uw school al een VVN Verkeersouder?
Mogelijk heeft de school al een verkeersouder of verkeerswerkgroep in verband met het behalen van het BVL. Maar is deze ouder, of iemand van de werkgroep, ook aangemeld bij Veilig Verkeer Nederland en wordt deze op de hoogte gehouden over de VVN-pluspunten? Overleg met directie, leerkrachten, oudercommissie als u graag VVN-verkeersouder wilt worden. Wij adviseren om één persoon aan te melden als verkeersouder in verband met de kosten. Deze ouder kan de informatie doorspelen aan de andere leden van de werkgroep en bij bijeenkomsten is iedereen van de werkgroep welkom. Door het invullen van bijgevoegd formulier kunt u een verkeersouder aanmelden.

Hoe verder? 
Als er een verkeersouder is aangemeld ontvangt deze een startpakket vanuit het landelijke steunpunt, om de verkeersouder op weg te helpen. Twee keer per jaar worden er op regionaal niveau introductiebijeenkomsten gegeven voor nieuwe Verkeersouders. Hier krijgt de nieuwe VVN-verkeersouder automatisch een uitnodiging voor. Daarnaast staat het regionaal steunpunt klaar voor vragen.Mocht u nog vragen hebben kunt u contact opnemen met het steunpunt in Brabant. 

Bent u al Verkeersouder én geregistreerd bij VVN? Log dan met uw gegevens in op het besloten verkeersoudergedeelte en vindt allerhande praktische tips.